Farmel gebruikt cookies voor optimale prestaties van de website. Lees er meer over in onze Privacy Policy.

FARMEL.NL  ONDERNEMEN MET BOERENVERSTAND

farmel1 farmel2 farmel3 farmel4

Farmel Nieuws

Regelmatig publiceert Farmel op deze pagina nieuwsberichten om u op de hoogte te houden van wat er allemaal speelt binnen ons bedrijf en onze branche. 

 

Nieuws

Het blijft een mooie prestatie wanneer een koe van een van onze leveranciers de magische grens van 100.000 kilogram melk heeft weten te bereiken. Daarom worden de eigenaren van deze magistrale koeien door ons nog even extra in het zonnetje gezet.

 

Farmel is een sterk groeiend en dynamisch bedrijf voornamelijk actief in de (inter)nationale handel van rauwe melk en diverse zuivelproducten, waaronder poeder en boter. Daarnaast verlenen ze diverse diensten om de melkveehouder te ondersteunen in zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Met korte lijnen en persoonlijk contact zorgen ze voor efficiënt, daadkrachtig en vertrouwd zaken doen, zowel binnen Europa als ver daarbuiten. Voor meer informatie over het bedrijf: www.farmel.nl. 

Wegens uitbreiding van het team is Farmel op zoek naar een: 

Administratief medewerker (m/v) 

Functie Als administratief medewerker houd je je bezig met de administratieve taken die bij de in- en verkoop van verschillende melkproducten komen kijken. Je bent hierbij verantwoordelijk voor het bijwerken van de voorraden en de hieraan gerelateerde maandafsluiting. Daarnaast wikkel je de leveringen af en maak en verwerk je de facturen. 

Functie-eisen - MBO+/HBO werk- en denkniveau; 

- Affiniteit met de agribusiness; 

- Altijd op zoek naar verbetering in de keten, zowel intern als met klanten en leveranciers; 

- Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift (het beheersen van andere talen zoals Duits en Frans is een pre); 

- Een energieke, flexibele en proactieve houding; 

- Gestructureerd, stressbestendig en nauwkeurig; 

- Parttime (±24 u/w) beschikbaar (in ieder geval op maandag en vrijdag). 

Aanbod Farmel biedt een uitdagende functie binnen een laagdrempelige, ondernemende en dynamische organisatie met alle ruimte om jezelf te ontwikkelen. Je ontvangt een marktconform salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Je komt te werken in een prettige werkomgeving. 

Solliciteren Ben jij de administratief medewerker die Farmel zoekt, voldoe jij aan bovenstaand profiel en wil je graag per direct aan de slag? Twijfel dan niet en solliciteer direct via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor vragen kun je bellen naar 0527-202291. 

Amsterdam, 7 augustus 2018 

 

Nr. 145 web

Handelsplatform Captin, kennispartner voor veehouders Agrifirm Exlan en zuivel- en melkvee-expert Farmel, introduceren het eerste transparante online handelsplatform voor fosfaatrechten. Melkveehouders kunnen hiermee per 21 augustus aanstaande realtime handelen in fosfaatrechten. Het handelsplatform sluit aan bij de breed gedeelde wens onder melkveehouders voor een eerlijke en transparante markt in fosfaatrechten. 

Transparant systeem 

Per 1 januari 2018 is het stelsel van fosfaatrechten voor melkvee in werking getreden. Melkveehouders mogen binnen dit stelsel met hun melkvee niet meer fosfaat produceren dan het aantal fosfaatrechten dat ze toegekend hebben gekregen. Wel kunnen ze fosfaatrechten onderling bij- of verkopen. Hierbij is voor melkveehouders zowel zekerheid over levering en betaling als een marktconforme prijs bij aan- of verkoop van groot belang. 

Werking handel 

Op fosfaatplatform.nl is direct zichtbaar hoeveel koop- en verkooporders zijn ingelegd en wat de aantallen en prijzen per order zijn. Daarnaast laat de site zien welke orders al tot stand zijn gekomen. Het register van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt geraadpleegd voordat een aanbod op het handelsplatform zichtbaar wordt. Dat betekent dat de rechten er daadwerkelijk zijn. Ook wordt zorgvuldig onderzoek gedaan naar de antecedenten van verkopers en kopers. Kopers kunnen er daardoor op vertrouwen dat er zich geen malafide verkopers onder de aanbieders bevinden. Vóór aankoop stort de koper het bedrag op een rekening van Stichting Bewaarinstelling Captin. Na het bijwerken van het fosfaatregister van de RVO worden de gelden uitgekeerd aan de verkoper. 

Joost Roosen, Managing Director bij Captin: “Door op het handelsplatform vraag en aanbod online en inzichtelijk te maken, creëren we transparantie over de actuele prijzen en vraag en aanbod. We hebben het platform ontwikkeld op basis van professionele techniek die vergelijkbaar is met handelsplatformen zoals die van Euronext. Daarnaast maakt dit platform efficiënte en marktconforme prijsvorming voor deze markt mogelijk.” 

Gerrit Schilstra, Directeur Agrifirm Exlan: “Onder melkveehouders is een breed gedeelde wens om fosfaatrechten efficiënt en eerlijk te verkopen. Melkveehouders met overtollige rechten kunnen een marktconforme prijs krijgen, terwijl melkveehouders met te weinig rechten additionele rechten kunnen opkopen om te blijven produceren. Fosfaatplatform.nl zorgt voor een transparante markt waarbij de prijsvorming echt plaats vindt door vraag en aanbod en andere invloeden zijn uitgesloten.” 

Vanaf 21 augustus aanstaande is fosfaatplatform.nl open voor kopers en verkopers. 

Het blijft een mooie prestatie wanneer een koe van een van onze leveranciers de magische grens van 10.000 kilogram vet en eiwit heeft weten te bereiken. Daarom worden de eigenaren van deze magistrale koeien door ons nog even extra in het zonnetje gezet.

Eric Peters, adviseur productierechten bij Farmel, en zijn collega’s hebben extra drukke weken achter de rug. Zij vertegenwoordigden het bedrijf tijdens twee beurzen in Hardenberg. ‘Voor ons zijn dit extra contactmomenten met veehouders en melkleveranciers.’  

In de derde week van oktober was Eric met zijn collega’s Germ Bruinsma, Hans Kolk en Jaap Mulder aanwezig op de beurs voor Landbouw Intensieve Veehouderij (LIV) en van 31 oktober tot en met 2 november stonden de Rundvee Mechanisatie Vakdagen (RMV) op het programma. Op 28, 29 en 30 november zijn ze te vinden in stand 114 tijdens de volgende Rundvee Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem.

Laagdrempelig

‘We hebben met ons agrarisch team veel klanten en prospects mogen ontvangen in onze stand. Germ en Jaap zijn het aanspreekpunt voor de leveranciers, zij houden zich bezig met kwaliteit en contracten, Hans regelt de fourage en ik ben gespecialiseerd in productierechten. De beurzen zijn een laagdrempelige manier om klanten te ontmoeten en voor melkveehouders een mooie gelegenheid om collega’s te spreken.’

‘We hebben ruim 280 melkveehouders, dus het is niet haalbaar om hen allemaal twee keer per jaar te bezoeken. Tijdens een kop koffie in onze stand konden we bijpraten, vragen beantwoorden, nieuwe mensen ontmoeten en zaken doen. We merkten dat er dit keer ook biologische melkveehouders langskwamen met interesse in een eventuele samenwerking. Daarnaast was duidelijk dat ook de actualiteit rondom de fosfaatrechten een belangrijk gespreksonderwerp is. Met name de RMV is drukker bezocht dan andere jaren.’

Lees meer over de situatie rondom de fosfaatrechten in het artikel ‘Uitspraak over fosfaatrechten biedt eindelijk duidelijkheid’ in deze nieuwsbrief.

2017 11 16 Beurs02

In de Farmel-stand ontving het agrarisch team veel (potentiële) klanten.

eric peters

 

'Uitspraak over fosfaatrechten biedt eindelijk duidelijkheid'

Om de productie van fosfaat in Nederland verder te beperken, krijgt de melkveehouderij vanaf begin volgend jaar te maken met een stelsel van fosfaatrechten voor melkvee. Met deze maatregel moet de productie van fosfaat onder het zogenoemde fosfaatplafond komen.

‘Eerder was al bepaald dat de productie van de melkveebedrijven moest inkrimpen. Een aantal melkveehouders heeft beroep aangetekend omdat zij zichzelf als knelgeval bestempelden. Dat kort geding diende op 4 mei. De Hoge Raad heeft het bezwaar op 31 oktober afgewezen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt’, zegt Eric Peters, bedrijfsadviseur productierechten bij Farmel. Binnen een paar weken wordt een Koninklijk Besluit verwacht. Na dat besluit is het definitief dat de fosfaatrechten er komen.

Productieplafond

Alle melkveebedrijven krijgen te maken met de invoering van deze nieuwe regel. Het stelsel richt zich op bedrijven met melkvee omdat de melkveehouderij door het schrappen van het melkquotum sterk is gegroeid. Hierdoor werd het productieplafond voor fosfaat, waarvoor Europese afspraken gelden, overschreden. Vanaf 1 januari 2018 mogen melkveehouders met hun melkvee niet meer fosfaat produceren dan het aantal fosfaatrechten waarover zij beschikken. De productie moet terug naar het niveau van 2 juli 2015 min een korting van tussen de 4 en 8,3 procent. Als dat lukt, mag Nederland meer stikstof uit dierlijke mest gebruiken dan toegestaan. Eric: ‘Het is van groot belang dat die uitzondering voor Nederland van kracht blijft.’

Horten en stoten

‘Je kunt het eens of oneens zijn met de uitspraak, maar het zorgt wel voor duidelijkheid. Het biedt zekerheid aan de melkveehouders, ze weten nu waar ze aan toe zijn. De gemiddelde melkveehouder is hier wel blij mee. Melkveehouders met groeiplannen zullen minder tevreden zijn’, stelt Eric. Elke melkveehouder weet op 1 januari 2018 welke fosfaatrechten voor hem gelden. Die worden berekend op basis van het aantal dieren dat op 2 juli 2015 op het bedrijf aanwezig was. De uitspraak zorgt voor veel dynamiek op de markt. ‘Er is al veel vraag naar fosfaatrechten en het aanbod komt nu ook op gang. Sommige klanten beraden zich nog. De handel gaat momenteel met horten en stoten. Het is passen en meten.’

Partijen samenbrengen

Veel boeren benaderen Farmel voor advies en bemiddeling. Melkveehouders die willen stoppen of overvolle stallen hadden op de peildatum willen fosfaatrechten verkopen. Ondernemers die willen groeien, hebben belangstelling om te kopen. Farmel brengt de partijen samen. ‘We weten precies welke bedrijven willen stoppen en waarvan de fosfaatrechten beschikbaar komen. Melkveehouders die gaan stoppen, willen dat in sommige gevallen pas in januari. Maar als ze dit jaar stoppen, kunnen we misschien de hele referentie overnemen en zo kortingen ontlopen. Voorwaarde is dat het bedrijf wordt uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.  Indien nodig zoek ik bij het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Assen uit of er geen blokkaderecht op de productierechten rust.’

Op tijd stappen zetten

Melkveehouders die op basis van de peildatum hun veestapel moeten laten krimpen, krijgen te maken met lege plekken in de stal. ‘Dat vinden de meesten niet fijn. Ze willen die lege plekken opvullen en hebben daarvoor fosfaatrechten nodig.’ Eric Peters adviseert de melkveehouders van Farmel om op tijd stappen te zetten. ‘Het is belangrijk dat ze zich goed laten adviseren, anders ontstaat het gevaar dat je het niet goed doet. We zien dat veel melkveehouders de aan- en verkoop van rechten willen spreiden. Het is een flinke investering die ze willen opdelen in meerdere stappen. Bij Farmel hebben we de markt goed in beeld, wij zitten er bovenop. Als Farmel brengen we vraag en aanbod bij elkaar en realiseren een marktconforme prijs.’

tom duncker

'Ik voorzie grote ontwikkelingen voor 2018'

Sales manager Tom Duncker is sinds 2012 binnen Farmel verantwoordelijk voor de verkoop van zuivel in Europa. Via de bedrijfstak Zuivel verkoopt de onderneming naast rauwe melk van koeien ook halffabricaten als room, magere melk, melkconcentraat, boter en melkpoeders. Tom geeft zijn visie op de huidige markt waarin Farmel opereert.

‘Na een stormachtige zomer, in positieve zin voor de zuivelmarkt, komt de markt nu in rustiger vaarwater. De afgelopen maanden hebben boternoteringen historische records eenvoudig verbroken. Zo werd het niveau van € 700 per 100 kg op € 3,- na behaald. Het vet, dat de volledige drager van de stijgende melkprijs was, kent nu weer een stabiele positie. Dat evenwicht volgt na een turbulente periode of liever gezegd een vrije val.’

Geen voorraden

Tom vervolgt: ‘Met weinig beschikbare volumes in de opslaghuizen eindigt 2017 net zo als we het jaar zijn begonnen: zonder voorraden. De boterprijs blijft nu in de markt boven € 500 per 100 kg staan. Door de prijscorrectie zien we dat de intentie om melk te ontromen voor boterproductie is gereduceerd. Kaas levert op dit moment namelijk meer op. Deze correctie op het vet draagt bij aan een stabielere markt. Het eiwit vindt zijn weg meer richting de kaasbakken. Daardoor nemen de al beschikbare volumes aan melkpoeders voorlopig niet verder toe.’

Sterke vertwijfeling

Voor het komende jaar voorziet Tom grote ontwikkelingen. ‘Binnen onze branche speelt een gevoel van sterke vertwijfeling. Dat komt door het vooruitzicht van de seizoensmatige stijgende aanvoer van melk. Daarnaast kunnen de in Nederland lopende rechtszaken en daaruit voortvloeiende uitspraken druk geven op de aanvoer. Zo zal het aantal dieren en daarmee uiteindelijk ook de productie moeten afnemen. Andere thema’s die debet zijn aan de vertwijfeling zijn het lage aanbod van vet, de invoer van fosfaatrechten, een goede melkprijs en de eiwitvoorraden.’

Gunstig voor de export

Wat betreft de eiwitvoorraden is het afwachten of de Europese Unie besluit om de interventievoorraad voor melkpoeder uit te breiden. Tom Duncker: ‘De interventieregeling van de afgelopen jaren is namelijk aangepast. Zo zal ‘Brussel’ stoppen met inkopen tegen een vaste prijs en direct beginnen met tenderen. Met als gevolg dat prijs en volume onbekend zijn. Dit maakt de productie van magere melkpoeders nog oninteressanter dan nu al het geval is. Het beschikbare volume aan ‘verse’ melkpoeders wordt dan enigszins beperkt. Dat kan een prijsstijging bespoedigen. Een andere ontwikkeling is dat de waarde van de euro de afgelopen weken is afgenomen. Dat is gunstig voor de export. Hierdoor kan Europa weer een serieuze speler op de wereldmarkt worden.’

Farmeloorkonde

'Melkveebedrijf Uitslag: Tineke 23 bereikt de 10.000 kg vet & eiwit'

Tineke 23 van melkveebedrijf Uitslag in Dalfsen behaalde op 13 oktober de magische grens van 10.000 kg vet en eiwit. Het is de eerste koe van het bedrijf die deze unieke prestatie heeft geleverd. Reden voor een feestje. Op zaterdag 25 november werd Tineke 23 in het zonnetje gezet tijdens een speciale huldiging.

20171116 Tineke23

 

Melkveehouder Uitslag is een van de melkleveranciers van Farmel. ‘We zijn zeer tevreden over de samenwerking met Farmel’, stelt Tiem. Ter gelegenheid van de prestatie van Tineke 23 vertellen de 74-jarige Tiem Uitslag en Niels Bloo over het bedrijf. Tiem Uitslag begon in 1965 met een kleine boerderij en één koe. In 1973 kon hij de huidige boerderij pachten. ‘Er waren meer gegadigden, dus het was een kwestie van geluk dat de notaris mijn naam trok. Een jaar later hebben we de boerderij gekocht en tegenwoordig hebben we 53 ha grond in gebruik. Het werken als boerenondernemer was destijds een stuk eenvoudiger, zegt Tiem. ‘Er waren weinig regels en beperkingen. Met hard werken kon je je bedrijf stap voor stap uitbreiden.’

Project van Niels

Tiem bouwde het bedrijf uit en momenteel beschikt hij over 125 koeien, die samen 1.275.000 kg melk produceren. Sinds 2009 gebeurt het melken met een melkrobot van Lely. Hij heeft het melkveebedrijf jarenlang met zijn twee zoons gerund. Een zoon is niet meer aan het bedrijf verbonden. Zoon Arie werkt nog wel in het bedrijf en heeft daarnaast met zijn echtgenote Ineke een transportbedrijf opgezet. Tiem heeft inmiddels een stap terug gezet en noemt zichzelf ‘een vrijwilliger die hand- en spandiensten verleent’. ZZP’er Niels Bloo maakte vijf jaar geleden zijn entree. Dit gebeurde na een tip van Ineke, die zijn familie kende. Hij werkt als zelfstandige voor diverse opdrachtgevers waarvan melkveebedrijf Uitslag er een is. Het behalen van de mijlpaal van Tineke 23 was zijn project. ‘Het zag er nog even naar uit dat het niet zou lukken, want ze is behoorlijk ziek geweest. Een flinke uierontsteking zorgde voor een kink in de kabel, maar medicatie en veel aandacht hebben haar er weer bovenop geholpen.’ 

20171116 105720 klein

Niels: ‘Ik heb een boerenachtergrond en wilde altijd al op een boerderij werken. Ik ben op het moment zeer tevreden met mijn werk, maar mijn uiteindelijke doel is om zelf boer te worden. Ik zou graag zelf een bedrijf willen opbouwen.’
Al is dat niet gemakkelijk. ‘Sinds 2015 zijn de regels steeds strenger geworden. De productie en het aantal dieren dat je mag houden zijn aan banden gelegd. Bovendien is de regelgeving behoorlijk complex. Je moet deskundig advies inwinnen om te kunnen beoordelen of je de regels niet onbewust overtreedt en om de juiste beslissingen te kunnen nemen voor het bedrijf, maar je leert er mee omgaan.’

Toekomstplannen

Wat maakt het boerenbedrijf dan toch zo aantrekkelijk? ‘Als het goed loopt in de stal en de productie op schema is dan geniet ik. Als een koe ziek is, is dat meteen te merken aan mijn humeur. Dan ben ik chagrijnig’, zegt Tiem. Niels vult aan: ‘Als het lekker loopt in de stal ben je trots op je werk. Het fokkerijaspect van het vak vind ik ook heel boeiend.’  
Er zijn mooie toekomstplannen. Dat mag ook wel, zegt Tiem Uitslag. ‘Het eerste deel van de stallen stamt uit 1975 en het tweede deel uit 1980.’ De voorbereidingen van de modernisering zijn in volle gang . Naar verwachting kan volgend jaar worden gestart met de renovatie. ‘Er komen niet meer koeien maar we willen meer ruimte voor de dieren creëren zodat het dierenwelzijn verder verbetert’, zegt Niels Bloo.  

Farmel adviseert melkveehouders op diverse terreinen over hun bedrijfsvoering. Daarnaast is Farmel een efficiënte en vertrouwde zakenpartner in het aan- en verkopen van rauwe melk en diverse zuivelproducten. Wat maakt Farmel anders dan andere zuivelondernemingen? CEO Jan Henry van der Linde legt het uit en vertelt waarom Farmel de ideale partner is in zuivel en melkvee.

  ‘Wij zijn op het gebied van zuivel de schakel tussen de melkveehouder en de zuivelverwerker en tussen zuivelverwerkers en melkveehouders onderling op het gebied van productierechten, melkvee en fourage. Daarnaast zijn wij een organisatie met korte lijnen zodat wij snel kunnen inspelen op wensen van  melkveehouders en zuivelverwerkers. Wij brengen de producten en diensten van producenten naar de verwerkers en consumenten op de meest effectieve manier’.


Hechte relatie
De medewerkers van Farmel hebben jarenlange ervaring met de aan- en verkoop van rauwe melk en zuivelproducten. Voor een eigen groep KKM-erkende melkveehouders brengt de onderneming vraag en aanbod op de Nederlandse en internationale zuivelmarkt bij elkaar. Met hen is een hechte relatie opgebouwd. Jan Henry van der Linde: ‘In 2013 heeft Farmel een naamswijziging ondergaan. Voorheen heette het bedrijf Steegro, dat werd op 13 november 1997 opgericht. Later dit jaar bestaat de onderneming dus twintig jaar.’
 
‘Farmel is eigendom van Aris van Ommeren, Johan Schep, mijzelf en het Chinese Hyproca Dairy. In 2013 werd Hyproca Dairy medeaandeelhouder van een deel van het bedrijf. Het voordeel daarvan is dat wij een Chinese zuivelverwerker in onze organisatie hebben die ons meer ruggengraat geeft zonder dat het een directe concurrent is van de andere afnemers van melk. Hyproca Dairy produceert babymelkpoeder voor de Chinese markt’, licht de CEO toe.
 
Stabiele zuivelaanvoer
Jan Henry van der Linde: ‘De ambitie van Farmel is om onze positie te verstevigen en verder uit te bouwen door onze melkveehouders een goede melkprijs te betalen en hen echt klant te laten voelen. Dat doen wij door met onze klanten mee te denken én mee te werken. Ook denk ik dat wij de melkverwerkers een stabiele zuivelaanvoer kunnen leveren zodat zij de melkstroom maximaal kunnen verwaarden. Daarnaast ondersteunen wij groeiende melkfabrieken met innovatie en eventueel met het opzetten en managen van hun eigen melkveehouderijen. Ook willen wij ons eigen merk buiten de Europese Unie verder uitbouwen onder onze merknamen Holland Dairy Foods (business-to-business) en Tulip Milk (business-to-consumer).’  

farmel pand

Kort geleden is Farmel verhuisd. Ons nieuwe bedrijfspand is gevestigd aan het Ecopark in Emmeloord. Het onderkomen voldoet aan de moderne huisvestingsvoorwaarden op het gebied van bijvoorbeeld luchtkwaliteit en ventilatie en past bij de groeiambities van Farmel. Voor onze medewerkers is het een fijne werkplek zodat wij onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn.