Waar gaat onze melk naartoe?

Farmel haalt zo’n 300 miljoen kg melk op jaarbasis op bij haar eigen melkleveranciers in Nederland en België. Een boel melk dus, maar waar gaat deze melk vervolgens naartoe? 

We werken veel samen met zuivelverwerkers die zelf geen beschikking hebben tot eigen melk of naast hun traditionele melk een extra melkstroom willen verwerken. Hiervoor verlenen wij de service op gebied van melkwinning, kwaliteit en logistiek.

In principe gaat onze melk naar zuivelverwerkers, van klein tot groot, in Nederland en daarbuiten. Het volume van melk verschilt per zuivelverwerking, dit gaat van 10 ton tot ruim 1 miljoen kg melk in de week. 

Verschillende zuivelproducten

De melk wordt verwerkt tot verschillende zuivelproducten, zoals dagverse zuivel, kaas en melkpoeder. Daarbij kun je denken aan yoghurt en kwark die je in de supermarkt kunt vinden, maar ook aan Syrische kazen. Een heel breed pallet van zuivelproducten dus!

De melk die Farmel ophaalt gaat naar verwerkers in Nederland, België en Duitsland. De eindproducten zoals melkpoeder, UHT melk of kaas gaan de hele wereld over. De klanten van deze verwerkers leveren dit dan weer aan de retail en foodservice.

Eigen zuivelverwerking

Farmel heeft ook een eigen verwerker; Vecozuivel. Hier gaat ook een deel van de melk naartoe. Vecozuivel verwerkt de melk vervolgens tot dagverse zuivel, zoals pakken melk, yoghurt en kwark. Deze producten kun je vervolgens vinden in veel Nederlandse supermarkten zoals de Jumbo, Albert Heijn en Superunie. 

Duurzame melk

Vanuit de klant is er steeds meer vraag naar duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid. Multinationals stellen steeds hardere doelstellingen op gebied van duurzaamheid en investeren hier fors in. Dit zien we terug in de vraag naar specifieke melkstromen. Een voorbeeld hiervan is BLK-melk (Beter Leven Keurmerk 1 ster), een melkstroom waarbij melkveehouders stappen zetten om hun productie steeds duurzamer en diervriendelijker te maken. 

Vanuit Farmel kunnen we specifieke melkstromen voor onze klanten ontwikkelen om op deze vraag in te springen. Farmel heeft een breed aanbod van eigen melkstromen. Zo kunnen we altijd voorzien in de vraag van de klant en is er altijd een melkstroom die geschikt is voor de melkveehouder. 


Opzoek naar nieuwe melkveehouders

We zijn opzoek naar nieuwe melkveehouders om samen met onze klanten te groeien. Heeft u interesse om melkleverancier van Farmel te worden? Neem dan contact met ons. We komen graag langs om u meer te vertellen over wat Farmel u te bieden heeft.

Neem contact met ons op

Menu