Melkstromen Farmel

In de vorige blog heeft u kunnen lezen waar onze melk naar toe gaat. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende melkstromen bij Farmel.

De tijd dat melk gewoon melk is lijkt te zijn geweest. We zien steeds meer verschillende soorten in de schappen van de supermarkt. Reguliere melk is in de supermarkt bijna niet meer te vinden en vervangen voor weidegang. Daarnaast komen er steeds meer keurmerken bij. 

Welke melkstromen heeft Farmel?

Om mee te gaan met de vraag vanuit de markt heeft ook Farmel verschillende melkstromen in haar assortiment. Per melkstroom stellen we eisen waar weer toeslagen tegenover staan. Hoe meer inspanning een melkveehouder maakt hoe hoger de toeslag, zo geven we onze melkveehouders de ruimte om aanpassingen te kunnen maken. Bij Farmel hebben we de melk in de volgende melkstromen verdeeld.

Regulier- en weidemelk

Reguliere melk, dit is melk dat voldoet alle eisen op gebied van kwaliteit en de Europese normen. Deze melkstroom delen we op in stalmelk en weidemelk. Bij weidemelk zijn er extra eisen gesteld op gebied van weiden volgens de Stichting Weidegang.

On The Way to PlanetProof- en Beter Leven Keurmerk melk

Dit zijn melkstromen die gericht zijn op klimaat, milieu en dierenwelzijn. Beiden met een eigen eisenpakket waarbij melkveehouders stappen zetten om de melk duurzamer en diervriendelijker te maken. Het PlanetProof keurmerk voldoet aan de eisen gesteld vanuit SMK (Stichting Mileukeur) en BLK-melk voldoet aan de eisen gesteld vanuit de dierenbescherming.

Biologische melk

Voor biologische melk worden er ook eisen gesteld op milieu, klimaat en diervriendelijkheid. Deze eisen zijn bijvoorbeeld gericht op langer weiden en geen gebruik van bestrijdingsmiddelen. Biologische melk wordt geproduceerd volgens Europese normen met aanvullende Nederlandse normen (volgens Stichting Natuurweide). Deze normen zijn gericht op uitvoering weidegang, gebruik antibiotica, gebruik gewasbeschermingsmiddelen, huisvesting enzovoort.

A2A2 melk

Deze melk is vaak ook geschikt voor mensen die last hebben van koemelk intolerantie gezien A2A2 melk een andere samenstelling heeft. In deze melk zit het zogenaamde bèta-caseïne eiwit waardoor deze verschilt van reguliere (A1) melk in de samenstelling van de aminozuren.

Jersey- en geitenmelk

Bij Farmel hebben we een Jersey- en geitenmelkstroom. Jerseymelk is afkomstig van Jerseykoeien en bevat vaak meer vet en eiwit. De melkstroom van geiten wordt veel verwerkt tot babypoeder.

Voor elke melkveehouder een passende melkstroom

Bent u een melkveehouder én wilt u melk leveren voor één van onze melkstromen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag mee met uw bedrijf, ambities en mogelijkheden om mee te denken welke melkstroom het beste bij u past.

neem contact met ons op

Menu